Kenmerken reis
Klimaat: Wisselvallig. Het IJslands gezegde `als het weer je tegenstaat, wacht je maar een half uur` is ietwat overdreven, maar de ene dag loop je in korte broek en de volgende dag sneeuwt het.
Terrein: Is woest en leeg. Bij de bekende toeristische punten zijn de paden goed begaanbaar. Maar pas op; ga je onderuit op een lavaveld, dan kan je de EHBO-kit plunderen.
Van dag tot dag: Busritten en dagwandelingen van een paar uur. Kamperen in het wild of op een van de vele campings.
Lokale bevolking: Is vriendelijk en behulpzaam.
Toeristen: Vijftien jaar geleden was IJsland nog niet zo toeristisch als het nu is, op de camping-plaatsen kwamen we hoofdzakelijk IJslanders tegen, en zo hier en daar een verdwaalde toerist.
Bijzonderheden: IJslanders zijn lezers, in Reykjavik zijn van elke bezienswaardigheid wel een paar mooie (foto)boeken te koop.
Het weer vandaag in Reykjavik, IJsland: Click for Reykjavik, Iceland Forecast
Naar de foto`s en gevolgde route:

IJsland is het eerste land dat ik zelfstandig bezocht heb. En het is tevens het enige land dat ik drie achtereenvolgende jaren met een bezoek heb vereerd. Daar zit een heel verhaal achter. Het eerste jaar dat ik IJsland bezocht was 1988, dat was samen met mijn broer. We boekten via een Nederlands reisbureau dat z`n klanten voor een groot deel uit Engeland betrok. Naast m`n broer en ik bestond het reisgezelschap uit Engelsen van een zeer divers pluimage. Het was een vrij luxe vakantie. We kampeerden weliswaar, maar geluncht werd op de Engelse manier; tafeltjes en stoeltjes uit de bus en netjes aan tafel met een kop thee (met melk erin). We bezochten in twee weken het westen van IJsland en de Westman-eilanden. Daarna was de vakantie voorbij en van de rest van IJsland hadden we geen moer gezienů

Dus een jaar later stond IJsland weer op de agenda, dit keer met de bedoeling een rondrit en een doorsteek op het eiland te maken. In een krant trof ik een advertentie aan van Willem van Blijderveen. Deze man kende ik als schrijver van een IJsland-reisgidsje. Willem had een oude brandweerwagen van het brandweerkorps van de Hoge Veluwe gekocht en daar de watertanks uit gesloopt. Na het plaatsen van oude vliegtuigstoelen en een klein keukentje was het geheel omgetoverd tot een terreinbus. Willem koesterde plannen om een reisbureau te beginnen en wilde langs deze weg proberen of het `m beviel.

Toen we in juni met een klein groepje aan de rondreis begonnen had IJsland een koud en sneeuwrijk voorjaar achter de rug. Dit had tot gevolg dat alle routes die door het binnenland liepen geblokkeerd waren door grote sneeuwvelden. We hadden een prachtige vakantie, maar van de binnenlanden had ik nog steeds niets gezienů

Drie keer is scheepsrecht, dus het volgende jaar maar weer eens opnieuw een reis naar IJsland geboekt. Willem had ondertussen z`n plannen om een reisbureau te beginnen doorgezet en Askja-reizen was geboren. Ik was de eerste klant die inschreef. Deze keer ging alles goed. Geen geblokkeerde wegen, prima weer en een gezellige groep.

Het is nu vijftien jaar geleden dat ik IJsland voor het laatst heb bezocht. In die tijd werd je nog vreemd en meewarig aangekeken als je vertelde dat je op vakantie naar IJsland ging. Dat is ondertussen wel anders geworden. De foto`s die ik op de site heb staan zijn een verzameling van de drie ondernomen reizen.