Kenmerken reis
Klimaat: Warm met ook `s nachts nauwelijks afkoeling. Van tijd tot tijd hebben we flinke buien gehad die in no time flinke overstromingen konden veroorzaken. De hoger gelegen gebieden zijn minder warm.
Terrein: De wegen zijn geasfalteerd en de schaarse paden die we gelopen hebben (hoofdzakelijk in natuurparken) zijn goed begaanbaar.
Van dag tot dag: Bij Afriesj is het veel bus zitten en weinig lopen. Korte wandelingen van een paar uur in een van de vele natuurparken die Costa Rica rijk is. Overnachten in hotels.
Lokale bevolking: Heeft geen opvallende kenmerken. In San Jose is het uitkijken voor zakkenrollers.
Toeristen: De natuurparken en hotels werden niet druk bezocht. De toeristen die we tegen kwamen waren afkomstig van Brazilië of Amerika.
Bijzonderheden: De ontbijt- en lunchtafel waren altijd overladen met veel vers tropisch fruit. Heerlijk !
Het weer vandaag in San Jose, Costa Rica: Click for San Jose, Costa Rica Forecast
Naar de foto`s en gevolgde route:

De Costa Rica reis die wij ondernomen hebben is eigenlijk een buitenbeentje. Door allerlei oorzaken konden we niet met de door ons gewenste reisorganisatie op vakantie, en uiteindelijk belandden we bij de reisorganisatie Afriesj. We wisten al dat er bij deze reisorganisatie minder gelopen werd dan we gewend waren, maar we hoopten dat het toch nog mee zou vallen. Helaas. Het was inderdaad veel zitten geblazen en weinig lopen, maar de bezochte parken maakten veel goed.

Costa Rica is voor midden-Amerikaanse begrippen een gecivilliseerd land. De infrastruktuur is uitstekend, er is weinig armoede en de steden zijn schoon. Omdat het bijna net zo groot is als Nederland zijn alle hoogtepunten van het land snel te bereiken.

Het land is zeer rijk aan natuurparken. We bezochten onder andere Monte Verde (regenwoud), Santa Rosa, Richo de Via en Cano Negro. In dit laatste park maakten we een boottocht waarbij we erg veel watervogels op de gevoelige plaat konden vastleggen. Bij het stadje Fortuna maakten we een wandeling langs de aktieve vulkaan Arenal. Helaas hulde deze berg z`n top in de wolken, maar op geregelde tijd liet hij een luide knal horen om ons ervan te overtuigen dat hij echt nog wat in z`n mars had. De vulkaan heeft honderden jaren lang geslapen, om op 29 juli 1968 plotsklaps uit te barsten. Sindsdien is hij niet meer gestopt met rommelen en donderen.

In Turrialba maakten we een mooie raft-tocht. Het was de eerste keer dat we zo`n tocht maakten, maar het was een fantastische ervaring. We werden uitgedost met helm en zwemvest en na een uitvoerige instruktie door de Amerikaanse stuurman gingen we de Rio Pacuare op. We overwonnen verschillende klasse 3 en 4 stroomversnellingen en genoten (letterlijk en figuurlijk met volle teugen

Indrukwekkend was een bezoek aan Tortuguero. We maakten een boottocht van 80 kilometer van Limon naar het kleine dorpje Tortuguero. `s Avonds komen zeeschildpadden hier hun eieren leggen en daarmee is het strand van Tortuguero de belangrijkste nestplaats voor deze dieren van het westelijk halfrond. Onder strenge begeleiding gingen we in het donker op pad om de schildpadden `in aktie` te zien. Het was indrukwekkend om te zien hoe zo`n groot dier zo zorgvuldig z`n eieren legt en begraaft. Tijdens het leggen zijn ze in een soort trance en zijn ze zich nauwelijks van de omgeving bewust. Helaas (en ook wel begrijpelijk) was het verboden om van de schildpadden foto`s te maken.

De laatste dagen van de vakantie brachten we door in het buurland Panama. Op het rustige eiland Bocas del Torro snorkelden we en genoten van het zeevoedsel.