Kenmerken reis
Klimaat: Wat iedereen weet van Schotland is waar: het kan er heel, heel en heel hard regenen. Maar de mooie zonnige momenten zijn dan des te fijner. De temperaturen zijn in de zomer aangenaam.
Terrein: Deze vakantie hebben wij het asfalt niet verlaten, dus nu alleen een verslag van de weggesteldheid. De klimmen waren zo af en toe steil, maar niet zo extreem dat je af moest stappen. De enige uitdaging die wij onderweg tegen kwamen waren de schapen die net op het moment dat je de berg afdenderde nog snel even over wilden steken.
Van dag tot dag: Fietsen, camping opzoeken en eten klaar maken. Op het eiland Mull hebben we wat uitstapjes naar wat bezienswaardigheden gemaakt.
Lokale bevolking: Prettig in de omgang, en altijd bereid een half verzopen fietser weer even bij te laten komen in hun droge onderkomen.
Toeristen: Fietstoeristen hebben wij nauwelijks gezien. De meeste mensen `doen` Schotland met de auto of te voet.
Bijzonderheden: Midges !! Voor we naar Schotland gingen hadden we nog nooit van die krengen gehoord. Vergeet de muggen maar, midges zijn een echte ramp. Kleiner dan een speldeknop, talrijker dan muggen en ze kruipen overal tussendoor. Alleen als er wind staat ben je even verlost van die krengen.
Het weer vandaag in Glasgow, Schotland: Click for Glasgow, United Kingdom Forecast
Naar de foto`s en gevolgde route:

Omdat we dit jaar een chronisch tekort aan geld en vakantiedagen hadden, hebben we in 1994 geen verre reis gemaakt en de bestemming wat dichterbij gezocht. Geschikte fietsen hadden we niet, dus die hadden wij inclusief tassen gehuurd bij een fietsenboer bij ons in de buurt. Met het vliegtuig zijn wij naar Glasgow vertrokken (tip: pak een fiets niet te goed in, eigenlijk zou een plastic zak genoeg kunnen zijn. Tijdens het verladen wordt er met een dichte doos naar hartelust gesmeten, maar met een als zodanig herkenbare fiets doet men wat voorzichtiger).

Op het vliegveld van Glasgow monteerden wij alle fietsonderdelen die te ver uitstaken en we togen op weg. Al na 200 meter de eerste pech. Een lekke achterband van de fiets van m`n vriendin. Net alle tassen vastgegespt en nu kunnen ze er alweer af; de binnenband is gescheurd bij het ventiel en dus moet het wiel eraf. Gelukkig hebben we reserve binnenbanden, maar als ze in dit tempo bezwijken hebben we aan een vrachtwagenlading niet genoeg. In het centrum van Glasgow bij de VVV het adres van de dichtstbijzijnde Bed & Breakfirst gevraagd en daar de nacht doorgebracht. De volgende dag de tassen weer gepakt en langs de westkant van Loch Lomond naar het noorden gefietst. Halverwege het Loch bij het plaatsje Luss de tent opgezet. We hadden een probleem met het verkrijgen van het juiste camping gas tankje (konden we niet meenemen in het vliegtuig), dus we zochten een restaurant op.

Kort nadat we de tent de volgende dag hadden ingepakt pletterde de regen in flinke hoeveelheden naar beneden. Via Tarbet fietsten we naar Inveraray, alwaar we een camping opzochten. De volgende dag een bezoek gebracht aan het Inveraray Castle (foto`s binnen maken verboden). Op een mooie en zonnige dag fietsten we via een vrij vlakke maar lange route naar Oban. In Oban bleek dat onze nieuwe katoenen tent nog niet voldoende was `uitgehard` voor nattigheid. Een fikse regenbui had gedurende de nacht voor een klein intern waterballet gezorgd. Gelukkig was het de daaropvolgende dag droog en stralend weer, zodat we konden bijkomen in de haven van Oban (met Fish and Chips) terwijl de inhoud van onze tent kon opdrogen. De volgende ochtend met het veer naar Mull, de camping lag aan de overkant van de baai. We bezochten nog dezelfde dag x Castle. De volgende dag was het weer weer omgeslagen; een fijne en dichte regen viel in slierten over het nagenoeg kale landschap terwijl wij richting Fionport fietsten. Halverwege de middag werd het echter droog en bij aangenaam weer konden we bij het plaatsje Uisken onze tent op een boerencamping opzetten.

De twee volgende dagen besteeden wij aan achtereenvolgens een bezoek aan het vroeg Christelijke eiland Iona, en het basalt eilandje Staffa. Iona is in het verleden herhaaldelijk geplunderd door de Noormannen, en enkele ruines gerinneren daar nog aan. In de twintigste eeuw is een deel ervan weer opgebouwd. De tocht naar Staffa werd afgelegd in een flinke onoverdekte motorschuit. Na een bezoek van een paar uur aan de grotten en de papegaaiduikers in de buurt weer terug naar de boot. Het weer was weer eens omgeslagen en er werd een zeil uitgereikt om ons tegen de elementen te beschermen.

Het ging verder naar Tobermory in het noorden van het eiland. Onderweg veel stille en verlaten weggetjes met schapen en schotse hooglanders. Tobermory zelf is vooral bekend om z`n kleurrijke huizen. Na een rustdag ging het verder op de lange tocht terug naar Glasgow. We namen de weg langs de kust, omdat deze sneller was en we het vliegtuig niet wilden missen. Helaas was deze weg ook drukker dan de wegen die wij de afgelopen week op Mull befietsten, maar je kan niet alles hebben...